Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
102 éve született Radnai György
  2022-08-07 20:30:22, vasárnap
 
 




102 ÉVE SZÜLETETT RADNAI GYÖRGY


Radnai György (Szurdokpüspöki, 1920. augusztus 7. - Budapest, 1977. április 4.) Kossuth-díjas magyar operaénekes


Radnai György 1920. augusztus 7-én született szülőfalumban, Szurdokpüspökin.

Radnay György életének rövid ötvenhét éve két, szinte azonos hosszúságú szakaszra bontható: az operaházi és az azt megelőző időszakra. Kanyargós, megpróbáltatásokkal teli utat járt be a művész, mire 1949-ben a Bajazzók Tóniójaként debütálhatott.

A nógrádi falusi fiú ugyanis hiába vonzódott a színpadhoz, érettségi után egy textilgyárba került bérelszámolóként, majd ifjúságának legszebb hat évét a világháború emésztette fel. A hosszú szovjet hadifogságból - melyben bajtársait sok estén át vigasztalta énekével - csak 1947-ben térhetett haza.

Ekkor iratkozott be a Nemzeti Zenedébe, ahol dr. László Géza, a nagy hírű énektanár mellett Nádasdy Kálmán és Pless László növendéke lett. Huszonnyolc évesen, nem sokkal a vasfüggöny lehullása előtt még egyszer kijutott Nyugatra, 1947-ben a Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen második díjat nyert. Tóth Aladár ezután szerződtette az Operaházhoz a Zeneakadémiát nem végzett fiatalembert.


Neményi Lili és Radnay György a Háry Jánosban (1962)





Radnay szinte azonnal a színház egyik vezető művésze lett, s maradt is korai haláláig. Operaházi szerepeit szinte képtelenség összeszámolni, sokkal egyszerűbb lenne összegyűjteni, karrierje során mit nem énekelt el az anyaszínházánakban. Mozarttól a bel canto, Verdi és Puccini szerepeken át egészen a kortárs magyar és külföldi szerzők műveiben átlagosan havi hat-nyolc este állt színpadon. Ösztönös tehetség volt, aki tökéletesen birtokolta hangszerét, mely a több évtizedes használatban sem kopott meg. Pedig Radnay György működésének csak egyik tere volt az Operaház. Igen gyakori vendég volt a rádió- és hanglemezstúdiókban és rengeteget tájolt. Énekelt mindent: operetteket, nép- és műdalokat, sanzonokat. Jellegzetes hangjáról a legkisebb vidéki közértekben is felismerték.
Dene József, Radnay György és Bartha Alfonz a Hamupipőke 1965-ös felújításában

Igen szimpatikus módon az éneklés nem valami fennkölt dolog volt számára, épp ellenkezőleg: a legtermészetesebb önkifejezés. Akkor volt a legboldogabb, ha a rádiókészülékek mellett ülők is osztozni tudtak az örömében - és vele énekeltek. Gyakori nyilatkozatai egyikében hosszan beszélt erről: ,,Vágyam, hogy a hallgatókból együtt daloló, legalább magukban együtt dúdoló társak váljanak. Ez a mi zajos életünk, az utcán, munkahelyen zúgó-zakatoló gépek világa nem kedvez a magányos dalolásnak. A rádió, televízió, a lemez, de még a koncert és a színház is hallgatásra szoktat. A klasszikus, nagy formátumú dallamokat, s méginkább a modern művek frázisait - ha egyáltalán nyomon követhetőek, s léteznek - nehéz dalolva követni. Az embernek pedig szüksége van a dalolásra, az elfojtott, sokszor szorongató érzelmek zsilipjére. Erre jók a népdalok, a nóták, s egyéb könnyű dallamok." Volt Radnay Györgynek egy, talán az éneklésnél is nagyobb szenvedélye: a horgászat. Ha tehette, a nyár nagy részét az Operaház balatonfüredi tanyáján töltötte. A legenda szerint egyszer azzal adta át valakinek a pecabotot, hogy mindjárt visszatér, csak felrohan a Margitszigetre - megmenteni egy Aida-előadást...







,,A komédiás arra született, hogy kaméleonként tudja változtatni a színét" - mondta egyszer önmagáról. Ezek utána talán nem csoda, hogy a Falstaff címszerepét tartotta pályafutása csúcsának. Az utókor emlékezete azonban kegyetlen. Bár 1966-ban két egyenrangú szereposztást bocsátott útjára az Operaház vezetősége - noha Radnayval rádiófelvétel is készült -, a közönség emlékezetében mégis a szerepet sok évtizedig éneklő Melis György maradt meg élénkebben. Radnayt leginkább Rigolettóként szokás napjainkban is emlegetni, mint szerep és művész nagy találkozását. Ez nem lehet véletlen. A bariton pályafutását végigkísérte a púpos bohóc figurája, csak az Operaházban majdnem száznegyvenszer keltette életre. Utolsó premierje 1977 őszén is egy Verdi-hős volt, alig egy hónappal azelőtt, hogy befejezte volna karrierjét. Súlyos műtét után, nyilvánvalóan halálos betegen állt színpadra, noha ezt akkor zenekritikusok nem merték megemlíteni, inkább szemérmesen kerülgették a lényeget. A premier felvételén hallatszik, milyen elkeseredett és nemes küzdelmet folytat a művész a szólammal. Lamberto Gardelli autentikus hangzásra törekedő ,,tisztogatása" maximálisan a segítségére volt, a bariton pedig bölcsen gazdálkodik az erejével, tökéletesen érzi a szólam buktatóit. Ami a beteg testből megszólal, több mint Rigoletto és Radnay reménytelen harca a végzettel. A művész nemcsak a hangjával közvetített, nemcsak egy átszenvedett élet tapasztalatait sűrítette az estébe, hanem a szöveg és a magyar nyelv olyan fokú birtoklásával hagyott méltó lenyomatot magáról, mely immáron félő, hogy Radnay generációjával örökre kiveszett a hazai operakultúrából.

Sokszor szerepelt külföldön (Ausztria, Románia, Kanada, Törökország), több lemeze jelent meg. A Magyar Rádióban és koncerteken gyakran énekelt dalokat, operettet, sanzonokat és nótákat is.

Hangjáról a legkisebb vidéki közértben is felismerték. 1977. április 4-én hunyt el. Hamvait a budapesti Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.







Főbb szerepei

Berg: Wozzeck - Wozzeck
Erkel: Bánk bán - Tiborc
Donizetti: Don Pasquale - Don Pasquale
Gershwin: Porgy és Bess - Porgy
Kodály: Háry János - Háry János
Leoncavallo: Bajazzók - Tonio
Mozart: A varázsfuvola - Papageno
Puccini: Tosca - Scarpia
Puccini: Gianni Schicchi - Gianni Schicchi
Rossini: A sevillai borbély - Figaro
Verdi: Rigoletto - Rigoletto
Verdi: Aida - Amonastro
Verdi: Otello - Jago
Verdi: Falstaff - Falstaff
Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok - Hans Sachs

Díjai

Érdemes művész (1965)
Kiváló művész (1972)
Kossuth-díj (1975)
SZOT-díj (1977)







Radnai György - Moszkvaparti esték

Link



Radnai György Indulódal - Ábrahám Pál Hawaii rózsája operettből

Link



Radnai György : Lehullott egy rózsa

Link



Verdi: Rigoletto - Finálé, 2. felvonás (László Margit, Radnai György)

Link












 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: bérelszámolóként, operakultúrából, rádiókészülékek, száznegyvenszer, szurdokpüspökin, margitszigetre, tapasztalatait, mesterdalnokok, generációjával, szurdokpüspöki, zenekritikusok, birtoklásával, hadifogságból, zeneakadémiát, rigolettóként, balatonfüredi, nyilatkozatai, szülőfalumban, összeszámolni, rádiófelvétel, emlékezetében, szereposztást, összegyűjteni, nyilvánvalóan, felújításában, debütálhatott, moszkvaparti, legboldogabb, ellenkezőleg, végigkísérte, használatban, pályafutását, hallgatókból, átszenvedett, találkozását, fiatalembert, nógrádi falusi, textilgyárba került, világháború emésztette, hosszú szovjet, nagy hírű, vasfüggöny lehullása, színház egyik, kortárs magyar, több évtizedes, legkisebb vidéki, legtermészetesebb önkifejezés, rádiókészülékek mellett, örömében –, hallgatókból együtt, magányos dalolásnak, modern művek, Radnai György, SZÜLETETT RADNAI GYÖRGY, Radnay György, Bajazzók Tóniójaként, Nemzeti Zenedébe, László Géza, Nádasdy Kálmán, Pless László, Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen, Tóth Aladár, Neményi Lili, Háry Jánosban, Pedig Radnay György, Dene József, Bartha Alfonz, Volt Radnay Györgynek, Melis György, Lamberto Gardelli, Magyar Rádióban, Háry János, Gianni Schicchi, Hans Sachs, Radnai György Indulódal, Ábrahám Pál Hawaii, László Margit,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Esti kép  Paul David Tripp Április 19  Kaffka_Margit  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png kutya  Png telefon  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Fekete István - Akác  Varga János Veniam - Fontos sz...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Alázat  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Egy maradéktalanul uralt világ  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Erdőn  Nevem  Szép estét  Szívem  Paul David Tripp Április 21  Örülök, hogy látlak!  Örülök, hogy látlak!  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Boldog születésnapot a ma ünne...  Adakozás  képre írva  Erdőn  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Őrizkednünk kell...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Png férfi  Idő  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Sose bánj semmit  s immár én is felragyogva, ért...  Hogy lehet megtartani  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Nem tudhatod  Németh László tollából  Sose bánj semmit  Hogy lehet megtartani  Kaffka_Margit  Egy lelki imádság  Nagyon különös  Akik bántanak téged  Minden harmadik...  Nem tudhatod  Nem tudhatod  210 éve született a SZÓZAT meg...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Miért nem menti meg Jézus a jó... 
Bejegyzés Címkék
nógrádi falusi, textilgyárba került, világháború emésztette, hosszú szovjet, nagy hírű, vasfüggöny lehullása, színház egyik, kortárs magyar, több évtizedes, legkisebb vidéki, legtermészetesebb önkifejezés, rádiókészülékek mellett, örömében &#8211, hallgatókból együtt, magányos dalolásnak, modern művek, embernek pedig, nyár nagy, legenda szerint, komédiás arra, utókor emlékezete, közönség emlékezetében, bariton pályafutását, púpos bohóc, hónappal azelőtt, premier felvételén, segítségére volt, bariton pedig, szólam buktatóit, beteg testből, művész nemcsak, hangjával közvetített, átszenvedett élet, magyar nyelv, hazai operakultúrából, budapesti Farkasréti, varázsfuvola &#8211, sevillai borbély, nürnbergi mesterdalnokok, bérelszámolóként, operakultúrából, rádiókészülékek, száznegyvenszer, szurdokpüspökin, margitszigetre, tapasztalatait, mesterdalnokok, generációjával, szurdokpüspöki, zenekritikusok, birtoklásával, hadifogságból, zeneakadémiát, rigolettóként, balatonfüredi, nyilatkozatai, szülőfalumban, összeszámolni, rádiófelvétel, emlékezetében, szereposztást, összegyűjteni, nyilvánvalóan, felújításában, debütálhatott, moszkvaparti, legboldogabb, ellenkezőleg, végigkísérte, használatban, pályafutását, hallgatókból, átszenvedett, találkozását, fiatalembert, kaméleonként, tisztogatása, varázsfuvola, elkeseredett, szerződtette, textilgyárba, vigasztalta, megemlíteni, operetteket, működésének, operaházhoz, képtelenség, jellegzetes, operaházban, leoncavallo, tökéletesen, huszonnyolc, törökország, változtatni, gazdálkodik, reménytelen, segítségére, napjainkban, pályafutása, címszerepét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3710
  • e Hét: 23529
  • e Hónap: 63350
  • e Év: 241225
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.